Țările din EUROPA de EST, mai avantajate în lupta împotriva COVID-19? Vaccinul pe care l-au făcut românii în timpul lui Ceaușescu

Țările din EUROPA de EST, mai avantajate în lupta împotriva COVID-19? Vaccinul pe care l-au făcut românii în timpul lui Ceaușescu
Țările din EUROPA de EST, mai avantajate în lupta împotriva COVID-19? Vaccinul pe care l-au făcut românii în timpul lui Ceaușescu / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 08/04/2020, 10:30
Actualizat: 08/04/2020, 10:34

Momentan nu există niciun vaccin împotriva noului coronavirus, numit SARS-CoV-2, care se răspândește rapid în întreaga lume. Dar oamenii de știință din mai multe țări testează un vaccin antituberculoză, descoperit de aproape un secol, pentru a vedea dacă ar putea stimula sistemul imunitar pentru a reduce simptomele respiratorii la persoanele care contractează noul coronavirus.

Țările în care vaccinul pentru tuberculoză (BCG) este obligatoriu înregistrează mai puține decese provocate de infectarea cu COVID-19, este concluzia la care a ajuns expertul român Mihai Netea după ce a studiat acest fenomen.

Studiul preliminar care a fost făcut public pe medRxiv, un site pentru cercetări medicale nepublicate, arată faptul că există o corelație între țările care le solicită cetățenilor săi să facă vaccinul Bacill Calmette-Guerin (BCG) și cele care au declarat un număr mai mic de îmbolnăviri cu temutul virus.

Europa de Est – mai puțin afectată de coronavirus

Mihai Netea, expertul român în boli infecţioase la Centrul Medical Radboud Universty din Olanda, se numără printre primii specialiști care au efectuat studii despre eficiența vaccinului BCG asupra SARS-CoV-2.

În procesul de cercetare, în echipa acestuia s-au înscris deja 400 de cadre medicale. Jumătate dintre persoane au fost vaccinate, în timp ce ceilalți 200 au primit un placebo.

Expertul român va realiza și un studiu separat, care va avea ca principal obiectiv determinarea eficacității vaccinului împotriva tuberculozei asupra contaminării cu noul coronavirus și la cei trecuți de vârsta de 60 de ani.

Printre țările care recomandă vaccinul BCG numai persoanelor expuse unui risc major de contaminare cu acest virus, și care au înregistrat, totodată, un număr mare de cazuri de infectare cu coronavirus, menționăm Italia și SUA.

În ceea ce privește țările care au avut politici de vaccinare cu BCG, dar le-au încheiat, se numără: Germania, Spania, Franţa şi Marea Britanie.

De asemenea, cercetătorii din Australia și din alte țări Europa testează dacă vaccinul Bacille Calmette-Guerin (BCG), introdus în anii 1920 pentru combaterea tuberculozei, ar putea fi folosit pentru a combate COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus. Studiile clinice sunt concentrate pe două grupuri cu risc ridicat de a contracta COVID-19: personalul medical și persoanele în vârstă, relatează Reuters.

Ce știu oamenii de știință și ce încearcă să afle

Cum poate contribui vaccinul pentru tuberculoza în lupta împotriva altor infecții

Vaccinul BCG conține o tulpină vie, dar slăbită, de bacterii tuberculoză, care provoacă organismul să dezvolte anticorpi pentru a ataca bacteriile TB. Acest lucru este numit un răspuns imun adaptativ, deoarece organismul dezvoltă o apărare împotriva unui microorganism sau a unui agent patogen specific bolii, după ce a întâlnit-o. Majoritatea vaccinurilor creează un răspuns imun adaptativ la un singur agent patogen.

Spre deosebire de alte vaccinuri, vaccinul BCG poate stimula, de asemenea, sistemul imunitar înnăscut, apărarea în prima linie care împiedică o varietate de agenți patogeni să intre în organism sau să dezvolte o infecție. Un studiu efectuat în Guineea-Bissau a descoperit o rată a mortalității cu 50% mai mică la copiii vaccinați împotrvia tuberculozei decât la copiii care nu au primit acest vaccin. Aceasta este o scădere a deceselor mult mai mare decât ar putea fi explicată printr-o reducere a cazurilor de tuberculoză. Unele studii au descoperit reduceri similare ale infecțiilor respiratorii la adolescenți și vârstnici.

Ce nu știu oamenii de știință

Oamenii de știință nu au încă date despre efectul vaccinării BCG asupra coronavirusurilor, în general, sau SARS-CoV-2, în special.

Există, de asemenea, multe vaccinuri BCG, cu capacități diferite de a proteja împotriva diferitelor tulpini de tuberculoză. Oamenii de știință trebuie să stabilească care vaccinuri antibuberculoză ar putea avea cea mai bună capacitate de a stimula sistemul imunitar înnăscut pentru a combate COVID-19.

Cine ar trebui să se vaccineze împotriva tuberculozei acum

Oamenii de știință susțin că va dura câteva luni pentru a obține rezultatele studiilor care testează vaccinul antituberculoză pentru a lupta împotriva COVID-19. Între timp, oamenii nu ar trebui să se grăbească să-l facă deoarece nu a fost testat pe scară largă la adulți și ar putea fi dăunător.

De asemenea, o folosire la scară largă a vaccinului antituberculoză pentru combaterea COVID-19 ar putea avea efecte negative în ceea ce privește vaccinarea copiilor întrucât resursele de vaccin s-ar epuiza.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
Se întocmesc liste de buncăre şi adăposturi. Toate clădirile sunt inventariate
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...